Een continentale wake-upcall!


29-4-2025
 
Wat eet je als het licht uitvalt, de inductieplaat niet werkt en de supermarktkoeling op tilt slaat?
De urenlange rijen na de Spaanse stroomstoring van deze week tonen één ding glashelder: Conserven zullen onder deze omstandigheden niet bederven.
 
Een continentale wake-upcall
Maandag 28 april viel in één klap het grootste deel van de Spaanse en Portugese elektriciteitsvoorziening weg. Treinen stonden stil, ziekenhuizen draaiden op noodgeneratoren en supermarkten sloten hun deuren terwijl bewoners aan het hamsteren slaan. Hoewel 99 % van de capaciteit binnen 24 uur terugkwam, toonden de lege schappen en wachtrijen hoe kwetsbaar een samenleving is die volledig op stroom leunt.
 
Nederland van het gas af – maar wat als het licht uitgaat?
Ook hier wordt aardgas in rap tempo ingeruild voor warmtepompen, inductiekoken en elektrische auto’s. Vanaf 1 januari 2026 kunnen gemeenten zelfs hele wijken verplicht aardgasvrij maken. Tegelijk waarschuwt het kabinet dat het stroomnet al ‘vol’ raakt door de elektrische rush.
Black-outs zoals op het Iberisch schiereiland zijn zeldzaam, maar niet ondenkbaar. De vraag is dus niet óf, maar hoe goed we voorbereid zijn op een scenario zonder kookplaat, koelkast of vriezer.
 
Conserven: voedzaam én stroomloos veilig
Wie denkt aan noodrantsoenen, denkt al snel aan houdbare conserven in blik of pot. Groente en peulvruchten zonder toegevoegd zout of suiker vallen gewoon binnen de Schijf van Vijf: ze leveren dezelfde vitaminen, mineralen en vezels als vers en tellen volledig mee voor de aanbevolen 250 gram groente per dag (bron: Voedingscentrum).
Bovendien zijn conserven jaren houdbaar en al gegaard. Dat betekent: meteen eetbaar—koud of lauw—wanneer het fornuis het laat afweten. 
 
Het 72-uurs noodrantsoen
De Nederlandse overheid adviseert elk huishouden om zichzelf minstens 72 uur te kunnen redden bij stroom- of watertoevoerproblemen. Op de officiële checklist staan naast drinkwater en een radio op batterijen: Conserven, juist omdat ze zonder koeling veilig en direct te eten zijn.
 
Van voorraad naar snelle maaltijd
Wraps vullen? Combineer maïs, zwarte bonen en tomaat uit blik met kruiden. Een lauwe salade? Spoel linzen en kikkererwten, voeg olijfolie en citroen toe. Dankzij de garing is er geen week- of kooktijd nodig—een zegen in een situatie zoals het nieuws deze week liet zien.
 
Meer dan een voorraad conserven in blik
De Spaanse black-out toont dat álles elektrisch ook álles kwetsbaar maakt. Een plank vol conserven is daarom geen nostalgische noodhamster, maar een rationele buffer:
  • Voedzaam – volwaardige groente en peulvruchten
  • Veilig – pasteurisatie remt bederf zonder koeling
  • Snel – direct eetbaar, warm of koud
  • Betaalbaar – vaste prijzen, geen verspilling
  • Lekker – met een paar kruiden zet je zo een verrassende wrap of salade op tafel
Conclusie
Wij wisten het al langer, maar onze producten zijn behalve al deze aanbevelingen ook nog eens ontzettend noodzakelijk. Laat je niet opjagen door de wereld, wees goed voorbereid en vul je keukenkastje met conserven van je lokale supermarkt. Gebruik ze in je dagelijkse voeding; zo houd je de voorraad vers, eet je gezond én zorg je voor gemak èn gemoedsrust!
 

Nieuws

Oud directeur Cok Oostrom overleden

Oud directeur Cok Oostrom overleden

Bijdrage aan duurzame oplossing verzilting Zeeland

Bijdrage aan duurzame oplossing verzilting Zeeland

Route naar CSRD

Route naar CSRD

COROOS in NL peulvruchtenketen

COROOS in NL peulvruchtenketen

OPZuid project ontwikkeling plantaardige visproducten

OPZuid project ontwikkeling plantaardige visproducten

Rode Kidneybonen van Nederlandse bodem

Rode Kidneybonen van Nederlandse bodem

In samenwerking met partners CZAV en Casibeans wordt dit jaar voor COROOS ruim 100 hectare met Rode Kidneybonen ingezaaid. Door deze samenwerking neemt COROOS een heel groot deel van de Nederlandse teelt voor haar rekening en zorgt daarmee voor een flinke stap voorwaarts in de groei van het aanbod van de Nederlandse Rode Kidneybonen voor de consument.

COROOS on PLMA 2024 with plant-based product solutions

COROOS on PLMA 2024 with plant-based product solutions

COROOS attends PLMA 2024 with mild pasteurised plant-based ingrediƫnts and product solutions!

Bananenpuree van afgekeurde biologische bananen

Bananenpuree van afgekeurde biologische bananen

The Banana Factory opende begin 2023 binnen de muren van COROOS haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het innovatieve bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met "no-waste" bananenpuree.

Geef ons je uitdaging

Kies een van de bovenstaande opties